Pages

Wednesday 18 January 2012

Nasi Somali dan Kurma Kambing



Hari ni dah 3 hari berturut turut makan nasi somali… semua gara-gara MrFaiz makan nasi ni time berbuka kat masjid, lepas tu asik disebut-sebut je. Suka sangat dia dengan nasi ni :D
Esok mungkin kena tukar menu kot. Lama-lama makan nasi ni karang tiba2 pandai cakap Somali pulak. heheh :D
Lauknya, kurma kambing dan sambal tumis udang. Resipi kurma kambing boleh tengok SINI.
Rasanya ada iras2 rasa nasi beriani sikit2, jadi lauk apa2 yang sesuai dengan nasi beriani kiranya sesuai di makan dengan nasi somali ni. Cara masaknya berbeza sikit dengan nasi biasa sebab orang Somali suka masak nasi menggunakan oven :)
Resipi ni kita dapat dari kawan yang tinggal di sini.
Resipi Nasi Somali
1 cawan beras basmati (direndam lebih kurang 30 min)
2 cawan air
1/4 bawang merah besar, dihiris
1/4 cawan olive oil
1 genggam daun ketumbar + 1 ulas bawang putih (dikisar dengan 1/4 cawan air)
1 sk serbuk jintan manis
2 sk serbuk kari (apa2 kari pun takpe)
5 biji buah pelaga ditumbuk
1 kayu manis
1/2 sk kiub pati ayam
1/4 cawan kismis
2 biji kentang saiz kecil dikupas dan dipotong memanjang (optional)
1/2 sk saffron (Cuma utk bagi warna)
1/4 cawan green peas
Sedikit garam
Panaskan oven kepada 170°C.
Dalam periuk yang tahan oven (ovenproof pot), tumis bawang merah dengan olive oil sehingga keperangan.
Tambahkan paste ketumbar-bawang putih yang dikisar tadi. Tumis lagi. Masukkan semua bahan lain (kecuali beras) dan kacau rata.
Tapis beras yang direndam tadi. Masukkan ke dalam periuk dan kacau lagi lebih kurang 2-3 minit. Tambahkan 2 cawan air dan kacau. Biarkan mendidih.
Tutup api dan cover periuk dengan aluminium foil.
Masukkan periuk ke dalam oven dan biarkan masak selama 30 minit,
Siap!

No comments:

Post a Comment